Foto fra Gentofte Byttemarked

Gentofte Byttemarked


GIV de ting, du ikke længere bruger - og TAG hvad du kan bruge til dig selv. Vi er en forening baseret på frivilligt arbejde, som arrangerer byttemarkeder på biblioteker, skoler og familiefestivaler i samarbejde med Gentofte Kommune. På et byttemarked skifter både tøj, legetøj, bøger og køkkengrej hænder i stedet for at ende i containeren med småt brændbart.

Om projektet

På selve byttemarkedet kommer man med de gode ting, man ikke længere har behov for og finder måske noget, som man lige stod og manglede. På den måde forlænges produkternes levetid og klodens ressourcer udnyttes bedre. Forskellen på et byttemarked og et loppemarked, er at du ikke har pungen oppe af lommen og man bytter i virkeligheden ikke. Man lægger blot de ting man har bragt, på nogle borde og andre kan frit tage, hvad de kan bruge – dog i begrænsede mængder og ikke til konsekvent videresalg. Tingene bliver afleveret løbende gennem hele åbningstiden, så det kan betale sig at blive hængende lidt.

Derfor er der også lavet en aftale med Bager Patrick Bosse, som gerne vil donere brød til et godt formål i stedet for at smide det i affaldscontaineren. Så vi har mulighed for at tilbyde, at folk gratis kan få en skive brød og en kop kaffe eller te. Vi har omkring 30 frivillige i kartoteket som hjælper til med det praktiske. Som forening står vi selv for den praktiske afvikling af et arrangement, men kommunen fx skoler eller biblioteker lægger lokaler til og hjælper med deling af kommunikation på Facebook og andre medier. Vi holder årligt mellem 4-5 byttemarkeder i samarbejde med skoler og biblioteker og et særligt børnebyttemarked på kommunens familiefestival i Øregårdsparken.

Vores proces fra idé til handling

Idéen
Idéen til byttemarkeder startede med, at Henrik Bendsen ærgrede sig over alt det, der bliver smidt ud til storskrald og sendes videre til forbrænding i vores kommune.
Nøglepersoner i spil
Idéen til byttemarkeder startede med, at Henrik Bendsen ærgrede sig over alt det, der bliver smidt ud til storskrald og sendes videre til forbrænding i vores kommune.
Kontakt til kommunen
Næste skridt var kontakt til kommunen og skoler samt biblioteker, for at finde ud af hvordan man kunne få et byttemarked op at stå, hvor tøj og ting kunne blive givet videre

Barrierer og løsninger

Her kan du læse om de udfordringer vi støtte på undervejs i projektet, samt hvordan vi løste dem.

Idéen til byttemarkeder startede med, at Henrik Bendsen ærgrede sig over alt det, der bliver smidt ud til storskrald og sendes videre til forbrænding i vores kommune.

Henrik mødte nogle personer, der havde samme synspunkt og som tilbage i 2010 havde stablet et byttemarked på benene i Aarhus. Fænomenet har siden spredt sig til mange byer.

Næste skridt var kontakt til kommunen og skoler samt biblioteker, for at finde ud af hvordan man kunne få et byttemarked op at stå, hvor tøj og ting kunne blive givet videre. Første byttemarked kom op at køre i november 2012, derfra handlede det meget om den praktiske afvikling af arrangementer.

Det er vigtigt at finde frivillige, der gerne vil hjælpe aktivt fx med at skrive artikler til Villabyerne (lokalavis) og opdateringer på Facebook. Vi fik Gentofte kommunes Miljøpris i 2015 og det var også med til at give opmærksomhed.

Vi fik god hjælp fra Gentoftes frivilligcenter og nu er vi en officiel forening med en bestyrelse, cvr nr. og bankkonto.

Vil du vide mere?

Du er velkommen til at tage kontakt til Henrik Bendsen, formand for foreningen
Gentofte Byttemarked, hvis du har yderligere spørgsmål.