Susanne på en tandemcykel med beboere fra Salem

Beboerne på Salem får vind i håret og sol i ansigtet


Susanne Vestergaard er frivillig cykelpilot, og hver fredag tager hun beboere fra plejehjemmet Salem med på tur. Ombord på rickshawen oplever beboerne skøn natur, lokalt byliv, fællesskab og glæde

 

Det er fredag eftermiddag og Susanne Vestergaard hopper op på rickshawen og cykler afsted hen ad stien langs Gentofte sø. På cyklens passagersæder sidder Birthe og Knud, som bor på plejehjemmet Salem. De er begge helt trygge ved at komme med Susanne Vestergaard på cykeltur, de har nemlig prøvet det før.

– I dag kører jeg med beboer nummer 90, siden jeg startede som cykelpilot i januar. Jeg kører to ture på en time hver fredag eftermiddag, fortæller Susanne Vestergaard. Hun er uddannet sygeplejerske og har mange års erfaring i sundhedsvæsenet.

Naturens gode påvirkning

På turen rundt om den smukke sø møder de både svaner, ænder, en hejre og en flok bisonokser. Susanne Vestergaard stopper cyklen, og passagererne betragter den smukke natur og smiler. Solen kommer frem og giver efterårsbladene et gyldent skær.

– Det er fantastisk at se den påvirkning, naturen har på mennesker. De, der bor på et plejehjem, har ikke den samme mulighed for at komme ud. De har brug for nogle, der kan hjælpe dem. Det overrasker mig hver eneste gang, jeg cykler med dem, hvor glade de bliver, fortæller Susanne Vestergaard. Hun bor selv i Gentofte Kommune og ser mange muligheder for gode cykelture med den natur, der er i kommunen.

Salems beboere er selv med til at beslutte, hvor cykelturene går hen. Nogle kan godt lide at cykle i Skovshoved Havn eller Charlottenlund Fort andre ad Gentofte Gade. Nogle passagerer begynder at fortælle om de minder, cykelturene vækker i dem. Andre begynder at synge eller tager en lille lur.

– Det er faktisk sådan, at nogle passagerer viser vej, når vi kører. Jeg spørger dem, hvor vi er nu, og så begynder de at fortælle. Det er ret fantastisk, siger Susanne Vestergaard begejstret.

Glade beboere

Turen går nu tilbage til plejehjemmet. Vejen op ad bakken fra Gentofte Sø til Salem er belagt med brosten. Susanne Vestergaard stiger af og trækker forsigtigt cyklen. De to passagerer ser tilfredse ud.

– Det er dejligt at få noget frisk luft, siger Knud, da de er kommet op til plejehjemmet. Han ville gerne have fortsat til Gentofte Gade, men det må vente til næste gang, for nu er der to nye passagerer, der skal med på tur.

Maja Topsøe-Jensen, som er udviklings- og kommunikationskonsulent på Salem, fortæller, at det er glade beboere, der kommer hjem fra cykelturene.

– De fortæller, hvad de har oplevet og set, og hvor de har været. De stråler, når de har fået vind i håret og sol i ansigtet, fortæller Maja Topsøe-Jensen og fortsætter:

– Nogle af beboerne på Salem er demente. De siger ikke ret meget, men på cykelturen kommer de i tanke om ting og begynder at tale. Det er jo ikke bare en cykeltur. De er ude i naturen med en sofa og en god ven ved siden af og bagved til at styre.

Har du lyst til at blive cykelpilot, er du meget velkommen til at kontakte plejehjemmet Salem på e-mail salem@gentofte.dk