Håndmalet skilt, hvor der står Den kulturelle byhave

Den kulturelle byhave


Den Kulturelle Byhave startede i 2018 som et kommunalt projekt, men har siden det første år kørt som et selvstædigt projekt, drevet af frivillige Gentofte borgere. Byhaven er et område med højbede, drivhus, ”loungeområde” med bænke og borde, komposttønder, arbejdsborde samt vandopsamlingstønde.

Vi har skabt et fælleskab omkring byhaven, hvor Gentofte borgere mødes for at få venskaber og grønt til at spire og gro. Byhaven er båret af frivillige kræfter i alderen fra 6-65 år på tværs af dansk og udenlandsk baggrund. Vi høster både erfaringer, gode grin og ikke mindst lækre hjemmedyrkede frugter, grøntsager og blomster. Byhaven bidrager desuden positivt til klimaet, insektlivet og biodiversiteten. Vi mødes i uformelle rammer og nyder udelivet i den grønne plet midt i Hellerups aktive byliv.

Biodiversitet er sundt

Byhaven dyrkes primært bæredygtigt og økologisk. Vi har bede med vilde og utæmmede blomster for at øge biodiversiteten. Vi har tilplantede bede med kartofler, løg, porre, salat og meget mere. Vores drivhus er fyldt med tomater, blomster, agurker, chili, avokadoer m.m. Vi har genplantet blomster og tomater af tørrede frø fra tidligere års høst. Vi har besøg af både sommerfugle, bier og regnorme.

Genbrug er grønt

Meget af hvad der er bygget og findes i haven af potter, borde, stole, planter, redskaber m.m. er af genbrugsmaterialer. Enten fundet i storskrald, byttet sig til, fået af andre Gentofteborgere eller doneret.

Picture description

Videndeling og læring er vigtigt

Vi deler løbende billeder i vores facebookgruppe ”Den kulturelle Byhave”, samt vores interne kommunikationskanal WhatsApp. Vi har deltaget på forskellige event som f.eks. GentofteNatten, Grøn Dag sammen med Grøn Guide og Bæredygtigt Gentofte, samt Danmark for Verdensmålene. Vi vil forsat deltage i og også selv afholde events, som fx plantebyttedag, Høstfest og andre events med den grønne agenda.

Vi ved at byhaven bliver brugt til ”at hænge ud i”, når vi ikke er der, og vi er kun glade for at andre kan få glæde af at være der. Vi har også besøg af unge fra ungemiljøet, ældre fra klubberne samt børn og beboere fra Røde Kors boligerne.

Mangfoldighed er grundlaget

Vi er fordelt på en aldersspredning på 6-65 år, med forskelig kulturel og erhvervsmæssig baggrund. Nogen kommer for at afprøve nye plantemetoder. Nogen for at være sociale. Nogen for at få afløb for at kreere og bygge ting op. Herved er der skabt et bæredygtigt eksempel, der kan skaleres op og har potentiale til at øge den biologiske og sociale mangfoldighed for flere byhaver og udeområder i Gentofte kommune.

Hvis du har lyst til at komme ud og få jord under neglene, og blive en del af et hyggeligt fællesskab med fokus på grøntsager, frø og planter, så kom forbi Den kulturelle byhave – vi er der som regel tirsdag kl. 17-19 og søndag kl. 15 -17 i foråret, sommeren og efteråret.

Picture description