Ildsjælen Lissie foran en buffet af doneret mad

Ildsjæl kæmper for flygtninges sundhed og trivsel


Lissi Krogbeck er frivillig i Netværkshuset, hvor flygtninge- og indvandrefamilier mødes til aktiviteter og rådgivning. Hendes handlekraft og evne til at spotte unødvendig ressourcespild har resulteret i et madprojekt og cirkusudflugter til børnene i huset

Da flygtningestrømmen nåede Danmark i 2014, besluttede Lissi Krogbeck at blive frivillig i Netværkshuset. Hun blev vidne til, at man som flygtning og indvandrer i Danmark står med helt basale udfordringer, som ikke at have råd til mad allerede midt på måneden.

Netværkshuset har siden 1999 været et aktivitets- og mødested for flygtninge og indvandrere i Gentofte Kommune. Mange af brugerne er børn, der får lektiehjælp, men hvad nytter det, hvis børnene kommer sultne, fordi det kniber med ressourcerne hjemme.

Madprojekt i samarbejde med lokale supermarkeder og bagere

For tre år siden tog Lissi Krogbeck sagen i egen hånd og kontaktede de lokale supermarkeder. Hun spurgte til de varer, der på trods af udløbsdatoen, stadig kan spises.

– Jeg gik i Super Brugsen i Hellerup og sagde ”Jeg vil gerne tale med butikschefen”, og han kom helt stresset. ”Bare rolig, jeg vil ikke klage over noget”, sagde jeg og forelagde ham problemet, fortæller Lissi Krogbeck med et glimt i øjet.

Det første svar var afvisende, men Lissi Krogbeck gav ikke op så let. Til sidst gik butikschefen med til, at hun kunne hente udløbsvarer som grøntsager, frugt, kager og brød.

Lissi Krogbeck har gennem de tre år samarbejdet med forskellige supermarkeder og bagere i lokalområdet. Med hjælp fra en række frivillige, bliver maden hentet og tilberedt fire gange om ugen. En af de frivillige er Meison Seifalla, der tilbereder maden i Netværkshusets køkken.

– Jeg tilbereder maden og serverer den kl. 16, når brugerne af huset kommer. De er meget glade for den mad, de får her. De takker og velsigner os, fortæller Meison Seifalla, der er fra Irak. Hun har boet i Danmark i 33 år og er gennem tiden kommet i huset først som bruger og nu som frivillig.

Aktiviteter i Netværkshuset og cirkusudflugter

Dagligt kommer der omkring 100 brugere i Netværkshuset. Alle bor de nu i Danmark men er flygtet eller udvandret fra lande som Eritrea, Syrien, Afghanistan, Iran, Somalia, Nepal, Pakistan, Indien, Marokko og Ghana.

I Netværkshuset kan brugerne både få hjælp til papirarbejde, når de skal i dialog med myndigheder eller eksempelvis telefonselskaber og boligselskaber, men de kommer også for at tage del i de mange aktiviteter, som bliver arrangeret i huset. Der er et billardrum, motionsrum, legerum og computerrum. Nogen kommer bare forbi et par timer for at hygge sig og tale med landsmænd og frivillige. Der bliver også arrangeret weekendudflugter.

– En dag så jeg en reklame for Cirkus Baldoni i Villabyerne. Jeg skrev til Baldoni  og forklarede om flygtningebørnene. Jeg spurgte, om de havde lyst til at donere nogle billetter, de ikke havde fået solgt. Så svarede de prompte, at de gerne ville donere 50 biletter, fortæller Lissi Krogbeck. Det er nu en fast aftale, at børnene inviteres i cirkus tre gange om året, og endnu et slag i kampen mod ressourcespild er vundet.

Glæde og taknemlighed

Gennem arbejdet i Netværkshuset er Lissi Krogbeck kommet tæt på mange af de familier, der kommer i huset. Hun oplever stor glæde og taknemlighed men er også vidne til flygtninge- og indvandrerfamiliernes til tider svære hverdag.

– Er man på integrationsydelse, har man ikke råd til dyre cirkusbilletter. Familierne har heller ikke råd til at købe dyr frugt som jordbær, blåbær eller bananer. De sætter stor pris på den hjælp, de får her i huset, fortæller Lissie Krogbeck og peger på bordet, hvor der står frugt, brød og kager klar til de besøgende.