Dani, manden bag Den Gamle Køkkenhave

Den Gamle Køkkenhave: Vi danser med naturen


DEN GAMLE KØKKENHAVE ER PT. DESVÆRRE LUKKET Den Gamle Køkkenhave drives af den cubanske havemand Daniel Diago. Køkkenhaven er den største i Gentofte Kommune og i den vokser salater, kål, squash og urter. Jorden dyrkes med udgangspunkt i at forstå, værdsætte og samarbejde med naturen

Lige siden Daniel Diago kom til Danmark for syv år siden, har han været overrasket over, hvor høj levestandarden er. Han har aldrig været i et så veludviklet land. Samtidig oplever han et underskud af tilstedeværelse. Alting skal gå hurtigt. Indkøbene foregår i stor, flotte supermarkeder, hvor serviceniveauet er højt og hastigt.

– Desværre betyder det også, at forbindelsen til noget så enkelt som til den mad du spiser, er ikkeeksisterende, konstaterer havemanden.

Selv er Daniel Diago vokset op med, at det er vigtigt at have et forhold til den mad, man spiser. Hans bedsteforældre boede på landet, hvor de selv dyrkede deres afgrøder. Som barn besøgte han dem i ferierne, og der lærte han, hvordan man dyrker frugter, grøntsager og urter.

– I Cuba kan ressourcerne være begrænsede, men cubanerne har en god forståelse for naturen. De er i stand til at bearbejde jorden, så den bliver mere frugtbar på trods af ekstreme omgivelser, fortæller han.

Metoden hedder Market-Garden og går ud på at dyrke jorden ved håndkraft og uden brug af kunstgødning. Der er fokus på at få det bedste ud af de ressourcer, der er til rådighed. For at optimere pladsen og vandforbruget plantes der tæt, så undgår man også ukrudt. Disse teknikker har Daniel Diago taget i brug i den 3300 kvadratmeter store køkkenhave, og han har søgt om at få haven økologimærket.

Samarbejdet med Schæffergården og lokalmiljøet

En anden grundpille i Daniel Diagos køkkenhave-projekt er, at afgrøder skal dyrkes lokalt. Da han ledte efter steder til sin køkkenhave, skulle det være i Gentofte, hvor han bor fremfor ude på landet.

– Jeg tror ikke på konventionelt landbrug, hvor man dyrker på store landområder og gøder jorden til at være mere frugtbar. Det er som om sjælen forvinder, fortæller Daniel Diago.

Da han for tre år siden så Hotel Schæffergårdens park, vidste han med samme, at dette var det rigtige sted.

– Der er et hotel, vi kan give afgrøder til. Her er smukt. Jeg bor fem minutter herfra. Der er masser af naboer, der også kan have glæde af det. Stedet er perfekt, siger havemanden begejstret og kigger ud over den smukke grund.

Han kontaktede direktøren Peter Feddersen fra Schæffergården og tilbød at dyrke jorden i hotel og konferencecenterets park. Til gengæld ville han dyrke og levere halvdelen af grøntsagerne til hotellets restaurant, resten ville han sælge til private i lokalområdet. Peter Feddersen takkede ja, og Daniel Diago gik i gang.

I oktober 2018 vendte han jorden, i januar 2019 byggede han et væksthus, og i marts 2019 begyndte han at plante. Siden har han høstet afgrøder i kilovis. Ved indgangen til væksthuset står kasserne med salater, kål, squash og urter, til dem der kommer forbi og vil købe.

– Opbakningen fra lokalmiljøet er fantastisk. Mange naboer kommer forbi og køber grøntsagerne. Forleden var der en børnefamilie forbi. Børnene fik lov at smage gulerødder direkte fra jorden. Forældrene undrede sig, for børnene havde aldrig før villet spise gulerødder, fortæller Daniel Diago.

Også samarbejdet med Schæffergården er en succes. Køkkenchefen kommer hver morgen og vælger de frugter, grøntsager og urter, han skal bruge til menuerne på restauranten. Der er ingen risici ved samarbejdet, er begge parter enige om.

– Det er blevet en mission for mig at viderebringe den værdifulde viden. Det er vigtigt at vi samarbejder, forstår og værdsætter naturen. I Cuba bruger vi den metafor, at vi danser med naturen, siger Daniel Diago og smiler.

Picture description