Spring til indhold
Gentofte Kommune
menu
Luk
  • Forside
  • Prøv din idé af
  • Bliv en del af et netværk
  • Del din historie
  • Se hvad andre har gjort
  • Kontakt os
  • Om bæredygtigtgentofte.dk
  • Persondatapolitik
  • Tilgængelighedserklæring

Gentofte Kommune vil have mere biodiversitet


Gentofte Kommune har sat gang i flere initiativer, der skal give naturen en håndsrækning til fordel for biodiversiteten, ved at motivere og inspirere alle til at dyrke, hylde og omfavne den vilde bynatur.

Sommerfugl Det hvide W

Biodiversiteten er i tilbagegang overalt i verden. Arter uddør hurtigere end nogensinde før, og i Danmark er tusindvis af dyre- og plantearter i fare for helt at forsvinde. Den gode nyhed er, at alle kan gøre en forskel for naturen. Både haveejere, virksomheder, foreninger, kommunen, børnehaver og plejehjem. Hver en kvadratmeter, der transformeres til vild natur tæller.

Til kamp for sommerfugle og biers overlevelse
Vilde skråninger og højt græs under træerne er vejen frem, når det gælder insekternes overlevelse. Derfor er det også en del af Gentofte Kommunes klimaplan at gøre en større indsats for biodiversiteten.

De fleste kender historien om blomsterne og bierne. Men blomsterne, bierne og alle andre insekter har det svært for tiden, fordi menneskelige aktiviteter efterlader mindre plads til naturen og forringer mulighederne for den biologiske mangfoldighed. Kortklippede græsplæner og trimmet natur gør levevilkårene svære for dyrene.

Lader græsset gro
Langs vejene bliver græs, buske og træer normalt trimmet af kommunens gartnere. Men man forsøger løbende at give insekterne en hjælpende hånd på kommunens arealer. Derfor får naturen lov til at gro på de arealer, der ikke benyttes af så mange mennesker. Der er fx højt græs på skråninger, vejhjørner, under visse store trægrupper i parkerne og andre oplagte strækninger, hvor det er hensigtsmæssigt.

Vi ændrer lidt på græsklipningen i nogle områder i kommunen for at fremme blomsterfloret og biodiversiteten. Det er med vilje, at vi har valgt at undlade at klippe græsset i foråret og så nøjes med at klippe om efteråret, siger Johanne Leth Nielsen, Park og Vejchef i Gentofte Kommune.

Vildere natur giver flere insekter
Ved at undlade slåningen i foråret får blomsterne bedre vækstvilkår. “Man kan se, at der kommer flere bier og sommerfugle de steder. Så vi oplever det som det helt rigtige at gøre for, at at kommunen også bidrager til kampen for mere biodiversitet”, fortsætter Johanne Leth Nielsen.

Højt græs langs LyngbyvejenHøjt græs lang Lyngbyvejen.

 

Mere plads til flora og fauna i villahaverne
I Gentofte Kommune har vi blandt andet også valgt at fokusere på samspillet mellem de tusindvis af private villahaver og de mange naturområder, parker og moser, som vi er heldige at have i Gentofte Kommune. Vores Grønne Guide Karen Stevnbak, der er biolog og naturvejleder, har igennem et par år uddannet over 60 ‘Vild have’ -ambassadører.

Jeg er vild klistermærke

Som ‘Vild have’-ambassadør har man lært, hvordan man skaber mere liv i haven og inviterer naturen ind med bl.a. hjemmehørende planter, kvashegn, stenbunker og fuglebad, så sommerfuglene og bierne kan finde det livgivende vand.

Tanken med haveambassadørerne er, at de giver deres viden videre til andre naboer, venner og bekendte. Du kan finde den åbne facebook-gruppe, hvor der deles viden og inviteres indenfor i haverne, her (1) Gentoftes vildeste haver | Facebook

Vild have ambassadørerNogle af kommunens ‘Vild have’-ambassadører

Ved at skabe flere områder med vild natur, skaber vi sammenhæng gennem spredningskorridorer og på denne måde kan planterne og dyrene hele tiden finde levesteder, uden at blive afbrudt af store arealer uden liv. Velplejede græsplæner og sirligt klippede hække tilbyder ikke nektar og pollen til bier, insekter og fugle.

Hundesømosen.

Derfor er det et vigtigt bidrag til biodiversiteten, når haveejere går med det nye natursyn, hvor der i virkeligheden ikke er noget, der hedder ukrudt længere. De romantiske haveidealer gjorde op med de mere styrede barokhaver og de nye strømninger indenfor haveæstetik, hylder netop også det vilde og naturlige, nu i endnu højere grad. Fordi naturen er i krise, kan havemoden hjælpe med den dagsorden, der handler om at skabe flere levesteder for dyr og planter.

Skilt der fortæller om biodiversitet ved Bank-Mikkelsens vejBank-Mikkelsens Vej

BAGGRUND:
I efteråret 2020 fulgte mere end en halv million danskere med, da Hjørring kommune lod græsset gro og gav naturen mere plads i DR-serien ”Gi’ os naturen tilbage”.

Da Miljøministeriet tilbage i 2021 satte gang i konkurrence, hvor alle landets kommuner dystede om at blive den vildeste kommune i Danmark, var målet at få mere af den vilde natur, så fremtidige generationer også kan få lov at opleve syngende fugle i træerne, flyvende insekter i haverne og kvækkende frøer ved søerne. Konkurrencen var en del af kampagnen ’Sammen om et VILDERE Danmark’. Et filmhold fulgte konkurrencen, og optagelserne blev sendt i 2023 som anden sæson af ”Gi os naturen tilbage” på DR.

Læg vilde planer for haven
Læs også om, hvad du selv kan gøre for at gøre din have eller altan vildere på projektets hjemmeside
Se Gentoftes video om Vild Have Ambassadører
Engager dig på FacebookEngager dig på Facebook
Gentofte Kommune
Gentofte Kommune
Bernstorffsvej 161
2920 Charlottenlund
Tlf. 39 98 85 75
baeredygtigt@gentofte.dk
www.gentofte.dk
  • Kontakt os
  • Om bæredygtigtgentofte.dk
  • Persondatapolitik
  • Tilgængelighedserklæring
En del af:
FN's verdensmål Engager dig på Facebook: