Gentofte deltager i Danmarks VILDESTE kommune
Vi er sammen med landets 97 andre kommuner med i konkurrencen om at blive Danmarks VILDESTE kommune. Initiativet skal gøre naturen vildere til fordel for biodiversiteten, ved at motivere og inspirere alle til at dyrke, hylde og omfavne den vilde natur.
Biodiversiteten er i tilbagegang overalt i verden. Arter uddør hurtigere end nogensinde før, og i Danmark er tusindvis af dyre- og plantearter i fare for helt at forsvinde. Den gode nyhed er, at alle kan gøre en forskel for naturen. Både haveejere, virksomheder, foreninger, kommunen, børnehaver og plejehjem. Hver en kvadratmeter, der transformeres til vild natur tæller!
Derfor har miljøministeren inviteret alle landets kommuner til at dyste om at blive den vildeste kommune helt frem til udgangen af 2022. Det gælder om at finde de vildeste idéer til fordel for den vilde natur, så fremtidige generationer også kan få lov at opleve syngende fugle i træerne, flyvende insekter i haverne og kvækkende frøer ved søerne.
Indsatserne vil blive fulgt af dommerpanelet, der ud over miljøminister Lea Wermelin består af biolog Morten DD Hansen, som i samarbejde med en ekstern jury, vil pege på en vinder.
I efteråret 2022 kårer dommerpanelet den vildeste kommune. Det vil sige kommunen med det mest fantastiske biodiversitetsprojekt baseret på bl.a. idérigdom, engagement, antal omlagte kvadratmeter/kubikmeter vild natur og udbredelse af viden til borgerne om den vilde naturs evner og egenskaber. Foruden den ærefulde titel som Danmarks VILDESTE kommune, får den vindende kommune også overdraget 1 million af Den Danske Naturfond dedikeret til et VILDT naturprojekt.
Foto: Sauntes Plæne
I Gentofte Kommune har vi valgt at fokusere på samspillet mellem de tusindvis af private villahaver og de mange naturområder, parker og moser, som vi er heldige at have i Gentofte Kommune. Vores Grønne Guide Karen Stevnbak, der er biolog og naturvejleder, har igennem efteråret 2021 og foråret 2022 uddannet over 30 ‘Vild have’ -ambassadører.
Som ‘Vild have’-ambassadør har man lært, hvordan man skaber mere liv i haven og inviterer naturen ind med bl.a. hjemmehørende planter, kvashegn, stenbunker og fuglebad, så sommerfuglene og bierne kan finde det livgivende vand. Tanken med haveambassadørerne er, at de giver deres viden videre til andre naboer, venner og bekendte. Du kan finde den åbne facebook-gruppe, hvor der deles viden og inviteres indenfor i haverne, her (1) Gentoftes vildeste haver | Facebook
Foto: Vild have-ambassadører
Ved at skabe flere områder med vild natur, skaber vi sammenhæng gennem spredningskorridorer og på denne måde kan planterne og dyrene hele tiden finde levesteder, uden at blive afbrudt af store arealer uden liv. Velplejede græsplæner og sirligt klippede hække tilbyder ikke nektar og pollen til bier, insekter og fugle.
Foto: Hundesømosen.
Derfor er det et vigtigt bidrag til biodiversiteten, når haveejere går med det nye natursyn, hvor der i virkeligheden ikke er noget, der hedder ukrudt længere. De romantiske haveidealer gjorde op med de mere styrede barokhaver og de nye strømninger indenfor haveæstetik, hylder netop også det vilde og naturlige, nu i endnu højere grad. Fordi naturen er i krise, kan havemoden hjælpe med den dagsorden, der handler om at skabe flere levesteder for dyr og planter.
Foto: Bank-Mikkelsens Vej
BAGGRUND: I efteråret 2020 fulgte mere end en halv million danskere med, da Hjørring kommune lod græsset gro og gav naturen mere plads i DR-serien ”Gi’ os naturen tilbage”. Nu er tiden kommet til at få alle med i kampen for en rigere natur og bedre biodiversitet. Konkurrencen er en del af kampagnen ’Sammen om et VILDERE Danmark’. Et filmhold følger konkurrencen, og optagelserne vil blive sendt i 2023 som anden sæson af ”Gi os naturen tilbage” på DR.