Spring til indhold
Gentofte Kommune
menu
Luk
  • Forside
  • Prøv din idé af
  • Bliv en del af et netværk
  • Del din historie
  • Se hvad andre har gjort
  • Kontakt os
  • Om bæredygtigtgentofte.dk
  • Persondatapolitik
  • Tilgængelighedserklæring

Gentofte sprinter for FN’s 17 verdensmål


Hvis vi skal nå FN’s 17 verdensmål for en bæredygtig udvikling inden 2030, skal de være en del af hverdagen – også lokalt her i Gentofte Kommune. Alle borgere, foreningsaktive, lokale erhvervsdrivende og kommunale medarbejdere var derfor inviteret til eventen Gentofte sprinter for verdensmålene, hvor vi omsatte abstrakte verdensmål til konkrete initiativer med fokus på bæredygtig adfærd og forbrug.

Tempoet var højt, da borgere, lokale foreninger, virksomheder og medarbejdere fra Gentofte Kommune var samlet i Rådhushallen den 20. november 2019. På kryds og tværs arbejdede folk på at fremme bæredygtigt forbrug og adfærd i kommunen. Deltagerne mødte op som 46 hold, der hver især havde forberedt en udfordring, som de skulle finde en konkret og bæredygtig løsning på. Formålet var at skabe så mange køreklare initiativer som overhovedet muligt, for at fremme den bæredygtige udvikling. Ni af deltagerne fortæller her om deres udfordring og forventning til arbejdet med verdensmålene.

Et nyt look til villahaverne
Vejen frem er, at vi sætter os ned på kryds og tværs og tænker nogle nye tanker. Vi skal have ændret kulturen blandt haveejerne, når det kommer til natur og haver. Vi skal passe på grundvandet og biodiversiteten, så det er ud med sprøjtegiften og ind med nogle andre planter og flere grøntsager. Mange synes at bæredygtige haver er grimme og kiksede, den opfattelse skal vi have lavet om på. Vores haver skal simpelthen have et helt andet look.
Majbrit Kragh, borger

Kommune og skoler i dialog om energirigtig adfærd
Der bliver skabt rigtig mange tekniske forbedringer på skolerne i forhold til at optimere energi- og vandforbruget. Det næste skridt er så at arbejde med elevernes og lærernes adfærd. En ting er, hvad vi på rådhuset sidder og forestiller os, at vi kan gøre. Noget andet er, om det virker ud på skolerne. Det er vigtigt at komme ud og arbejde med idéerne og få modspil til dem, for at se om de rammer rigtigt. Det er vigtigt, at vi går i dialog med skolerne.

Torbjørn West, medarbejder Gentofte Ejendomme, Gentofte Kommune

Skovgårdsskolens elever vil passe bedre på skolens bygninger og inventar
Vores udfordring er at mindske de materielle skader på skolen så som vinduesruder og borde. Det kunne være godt for skolen, at tingene ikke konstant gik i stykker. Så kunne vi have flere penge til udflugter. Vi er nogle stykker fra min klasse, der arbejder på at finde en løsning her i dag, og jeg håber, at vi kan inspirere de andre i klassen og på skolen.
Emma Wendel Rytter Odder, elev i 8H på Skovgårdsskolen

Mindre kød i daginstitutionerne
Børnene i daginstitutionerne får kød stort set hver dag. For at nedsætte CO2-aftrykket skal vores kødforbrug ned, men næringsindholdet skal fortsat være i orden. Udfordringen er, at de fleste børn er vilde med kød. Derfor ender erstatningen for kød, som ofte er grøntsager og bønner, ofte i skraldespanden. Det skal vi have lavet om på. Jeg håber, at de andre deltagere får noget viden med hjem, som de kan arbejde videre med.
Marianne Theils, ekspert i klimavenlig mad i daginstitutioner

Vangede Kirke som grøn rollemodel
I Vangede Kirke har vi på egen hånd iværksat en række bæredygtige tiltag, idet vi gerne vil være en del af Grøn Kirke konceptet. Nu er vi klar til at gå et skridt videre. Vi har haft debataftener med konfirmander og aktive i kirken, og vi vil gerne være en rollemodel i sognet. I dag arbejder vi med biodiversitet på kirkens grønne områder, og vi har brug for råd og vejledning. Det kan godt være en ensom kamp at ville gøre noget for miljøet, så det er både inspirerende og forpligtende at se hvor mange, der er mødt op i dag.
Kasper Morville, sognepræst, Vangede Kirke

En bæredygtig indkøbsstrategi og cirkulær økonomi
Indkøbsstrategien i Gentofte Kommune er forældet. Så vi arbejder på at lave en ny, hvor der bliver taget et bæredygtigt ansvar, og både det økonomiske, sociale og miljømæssige aspekt er med. Som indkøbsafdeling er det vigtigt at være langsigtet. Ofte vil man opleve, at noget som måske bliver dyrt i starten, på den lange bane vil vise sig at blive billigere. Vi skal i det hele taget have lavet en arbejdsplan i kommunen, hvor vi i en højere grad samarbejder på tværs af afdelinger og på den måde får en mere cirkulær økonomi.
Søren Freil, medarbejder i Affald og Genbrug i Gentofte Kommune

Bæredygtig husholdning hos de syge og ældre
For os i hjemme- og sygeplejen er det vigtigt, at vi kan imødekomme borgernes ønske om at føre en grøn husholdning. Hvordan vi kan tænke bæredygtighed ind i vores arbejde og samtidig hjælpe borgerne med at affaldssortere, være økologiske og spise mindre kød. En helt konkret ting kunne også være at blive bedre til at affaldssortere emballagen fra sygeplejeprodukterne. Jeg synes det er vigtigt, både for os som kommune men også for vores borgere, at vi hele tiden udfordrer os selv.
Christian Mordhorst, afdelingsleder for den udekørende sygepleje i Område 4, Gentofte Kommune

Kreativitet og bæredygtighed på Gentofte Ungdomsskole
På Gentofte Ungdomsskole er der plads til at arbejde vildt og kreativt. Når det kommer til bæredygtighed, stikker vores idéer i øst og vest. Så vi forsøger at udarbejde en prioriteret rækkefølge på de tiltag, vi skal have sat i søen. Vi skal også gerne have flere med på vognen. For eksempel vil vi gerne gøre vores udearealer til en del af undervisningen. De skal være et sted, hvor både elever og lærere kan komme og blive inspireret.
Susanne Frost Pouls, projektleder Gentofte Ungdomsskole

Mere biodiversitet på kommunens grønne områder
Mange borgere kommer med idéer, der er i tråd med FN’s 17 Verdensmål. Disse idéer vil vi gerne inddrage, når vi arbejder med at fremme biodiversitet på kommunens arealer. I Gentofte Kommune har vi mange sten- og grusbelagte arealer, dem skal vi have gjort noget ved. Jeg kunne godt tænke mig, at vi allerede på mandag kunne gå i gang.
Karin Borg, medarbejder i Park og Vej, Gentofte Kommune (intet foto)

 

Picture description
Kontakt
Maria Maarbjerg

Mail
mmb@gentofte.dk

Gentofte Kommune
Gentofte Kommune
Bernstorffsvej 161
2920 Charlottenlund
Tlf. 39 98 85 75
baeredygtigt@gentofte.dk
www.gentofte.dk
  • Kontakt os
  • Om bæredygtigtgentofte.dk
  • Persondatapolitik
  • Tilgængelighedserklæring
En del af:
FN's verdensmål Engager dig på Facebook: