Testfamilier i projektet Grøn Hverdag


Ti familier har fået målt deres normale forbrug af transport, madvarer, tøj, vand, varme og el samt affald og får nu rådgivning til at få en mere bæredygtig livsstil.

På baggrund af disse data får hver familie konkret viden om deres forbrug og vejledning til, hvordan de kan minimere deres udledning og få en grønnere hverdag i et tre måneders forløb fra august til november 2019. Efter denne basisregistrering skal de sammen med forskellige eksperter se på, hvor de kan sætte ind, og om den nye viden og adfærd rent faktisk kan aflæses i deres CO2-udledning.

På trods af en travl hverdag har flere og flere familier et ønske om at ændre vanerne i en mere bæredygtig retning. Det kan være udfordrende at ændre forbrugsmønsteret, og mange efterspørger mere viden.

Gentofte Kommune og foreningen Grøn Fremtid står bag projekt Grøn Hverdag, der ved at måle og rådgive, hjælper ti testfamilier til at leve mere bæredygtigt.
– Den største motivation er at påvirke mine døtres adfærd, så de lærer hvad bæredygtighed er, fortæller Vivi Mindedal. Hun er mor til Olivia på fire år og Felicity på seks år. Ved at deltage i projektet håber Vivi på at få et mere bevidst forbrug og samtidig møde andre, der har samme interesse.

Signe Nørmose bor sammen med sin mand Richard og datteren Sofia på otte år (se foto). Signe arbejder for Red Barnet og Richard for Dansk Flygtningehjælp.
– Vi har høns og bier, og vi dyrker vores egne grøntsager. Omvendt har vi har nogle jobs, hvor vi flyver meget. Vi er godt klar over, at det er en enorm belastning, fortæller Signe. Familien valgte at tage del i projektet, for at få et overblik over deres forbrug, og hvad de kunne gøre bedre.

Måling af forbrug
Hele maj måned har familierne været igennem et forløb, hvor de har skullet måle deres normale forbrug. Deltagernes transport og indkøb er blevet skrevet ind i skemaer, og deres affald er blevet vejet. Madvarerne er blevet vejet og kategoriseret. Det er et stort arbejde at skulle registrere alt, men det kan også give sjove oplevelser.

– En dag var vi i Silvan og bestilte franske hotdogs. Vi var nødt til at spørge pølsemanden, hvad et pølsebrød og en pølse vejer. Så vi får nogle meget sjove samtaler med folk i butikkerne, fortæller Signe og griner.

Rådgivning til en grønnere hverdag
På baggrund af målingerne får familierne nu rådgivning til, hvordan de kan reducere forbruget. Frem til november skal familierne deltage i en række workshops og får således sparring til en mere bæredygtig adfærd.

-Familierne, der deltager, er en god blanding af forskellige familietyper. Der er både enlige ældre, store børnefamilier og enlige mødre med børn, fortæller Gerald Maureschat, der er projektleder på Grøn Hverdag. Familierne bor forskellige steder i Gentofte Kommune og i forskellige type boliger.

– Jeg håber at familierne får nogle gode oplevelser, som de vil dele med andre familier og på den måde inspirere dem til at leve mere bæredygtigt, siger projektlederen.

Samarbejdspartnere:

Danmarks Tekniske Universitet – DTU
De Grønne Konsulenter
Econet
Green Mobility
Jensen Cykler