Danmarks Mindste Forsamlingshus


Et borgerdrevet kultur- og naturhus med bæredygtighed i centrum

Det syner ikke af meget det lille ottekantede hus, der ligger i skovbrynet lige ved Charlottenlund Station. Men som det gælder for så meget andet i denne verden, skal man ikke lade sig narre af størrelsen. Den fine, lille pavillon rummer nemlig både foreningen Danmarks Mindste Forsamlingshus og ungefællesskabet Stationshaven, foruden at danne rammen om diverse udstillinger, foredrag, koncerter, kurser, private arrangementer mv.

“For os handler det om at samle folk i et stærkt lokalsamfund, og med huset har vi blandt andet ønsket at skabe en platform for grøn omstilling, vidensdeling og naturformidling ‒ både for børn og voksne,” fortæller illustrator Karen Leth, der sammen med skuespiller Mille Brink står for den daglige drift af pavillonen. “Fællesskab har været et nøgleord i vores bestræbelser, for sagen er, at man ikke kan rykke særlig meget på den grønne dagsorden alene. Men når vi står sammen og inspirerer hinanden, hjælper og låner af hinanden, så skaber vi nogle bæredygtige og frugtbare fællesskaber, som ikke bare er til gavn for miljøet og naturen, men også for den enkeltes trivsel,” siger hun.

Picture description

Karen fortæller, at husets historie går tilbage til 1926, hvor det blev opført som ventesal og billetsalg for togrejsende. I 1950’erne nedlagde DSB brugen af huset, men som bevaringsværdig bygning fik det lov at blive stående. I en kort periode blev det brugt som spejderhytte, men langsomt gik det i forfald. Sådan stod det i en årrække som et skummelt spøgelseshus ved stationen, indtil lokale iværksættere med Karen og Mille i spidsen i 2019 satte sig for at starte et nyt kapitel for den gamle pavillon.

Visionen var at skabe et nyt samlingspunkt for Gentoftes borgere, et rummeligt kultur- og naturhus med bæredygtighed i centrum. Den gamle stationsbygning blev nænsomt restaureret, overvejende ved brug af genbrugsmaterialer og med stor respekt og kærlighed til husets særegen historie ‒ det smukke terrazzogulv i ventesalen, den originale billetluge mv. er således bevaret på fineste vis. I september 2021 kunne foreningen ‘Danmarks Mindste Forsamlingshus’ så endeligt slå dørene op til et nyt eventyr. Pavillonen var tilbage på sporet, og stedet emmer i dag af virkelyst, af kreative ildsjæle med noget på hjerte. Lige nu sysles der med planer om at lave grøntmarked de søndage, hvor der i ‘baghaven’ afholdes det populære Gentofte Loppemarked.

Picture description

I foråret udvidede det charmerende lille hus sit virkefelt med etableringen af Stationshaven, et frivilligt drevet initiativ centreret om den tilstødende have, hvor en gruppe unge mennesker sammen lærer at dyrke lokal mad ud fra principperne hentet fra permakulturen og det regenerative jordbrug. Her handler det om at dyrke afgrøder på en bæredygtig måde og med særlig opmærksomhed på biodiversiteten.

Samværet og den gensidige inspiration er centrale værdier for fællesskabet omkring Stationshaven, og selv præsenterer de sig på følgende måde: “Vi er en gruppe unge mennesker, der gerne vil skabe et rum for det seriøse og det useriøse. Det kan være alt fra workshops i surdejsbagning, til at så liv i vores plantekasser eller en vinaften med koncert. Fælles for alt er lysten til at møde mennesker, udveksle erfaringer og blive bedre til at leve mere bæredygtigt.”

Picture description
Picture description

Det er muligt at leje Pavillonen til egne formål, men ellers er Forsamlingshuset, Haven og de arrangementer, der afholdes her, åbne for alle. Hvis man har lyst til at engagere sig yderligere og hjælpe til med arbejdet og planlægningen, er der også altid plads til nye kræfter.

Picture description
Picture description

Du kan læse mere om foreningen Danmarks Mindste Forsamlingshus og Stationshaven på Facebook, Instagram og på siden her: www.pavillonencharlottenlund.dk