Sølysts direktør Henrik Nielsen ved højbedene

Sølyst gør bæredygtighed til en naturlig del af hverdagen


Direktør Henrik Nielsen fra Sølyst har sagt ja til at deltage i projektet Bæredygtig Bundlinje og dermed også til at styrke virksomhedens miljøprofil. Energibesparende investeringer og fokus på mindre madspild er de første skridt til at udvikle en bæredygtig forretningsmodel

Kan en virksomhed både være baseret på traditionelle værdier og være bæredygtig? Ja, det er Sølyst – Den Kongelige Skydebane et eksempel på. Stedet er kendt for sine traditionsrige fugleskydninger, smukke selskabslokaler og kulturelle events, der årligt huser omkring 20.000 gæster. Sølyst er samtidig en af de foreløbigt otte virksomheder i Gentofte Kommune, der deltager i projekt Bæredygtig Bundlinje. Gennem projektet får virksomheden rådgivning til at udvikle en grøn forretningsmodel.

Energibesparende investeringer og fokus på madspild

”Det er jo et gammelt hus, og hver gang vi putter noget moderne teknik ind i det, skal vi respektere de gamle konstruktioner. Det er vi nødt til, for det er vores DNA”, fortæller Henrik Nielsen og kigger rundt i den smukke sal.

Gennem det tætte samarbejde og konsulentrådgivningen har det dog alligevel været muligt at gennemføre en række grønne tiltag. 300 halogenpærer er blevet udskiftet med LED pærer. Virksomheden har også investeret i intelligent varmestyring, der regulerer temperaturen i den 500 år gamle bygning. Investeringerne forventes at være tjent ind på syv år.

Mindre madspild og mere selvforsyning

”Der er opstået mange ideer, og madspildsindsatsen er en af dem. Den går ud på, at vi bruger vores madrester optimalt, og vi køber ikke for meget ind ad gangen.” siger Henrik Nielsen. Portionerne på tallerkenerne er blevet mindre, og hvis en gæst er mere sulten, kan han eller hun få en portion mere.

I Sølysts store have er der for nyligt blevet plantet 30 æbletræer, og urtehaven vokser. Ambitionen er, at der dyrkes og bruges egne urter, blomster og æbler. Ved siden af urtehaven er der et udendørskøkken, hvor maden kan grilles og ryges, og hvor gæsterne kan sidde og nyde deres måltid.

Efterspørgsel på bæredygtige samarbejdspartnere

Sølyst er en virksomhed med mange samarbejdspartnere, og erfaringen er, at der kommer mere og mere fokus på den grønne omstilling. Flere og flere store virksomheder udvikler CSR-politikker og vil kun sættes i forbindelse med andre virksomheder, der også har en miljøprofil.

Til de virksomheder, der endnu ikke har sat bæredygtighed på dagsordenen, har Henrik Nielsen et godt råd:

”Hvis der er andre virksomheder, der tilbyder det samme produkt, men med en bæredygtig tilgang, så vil kunderne gå derhen i fremtiden. Man skal passe på med at vente for lang tid. Vi skal gøre bæredygtighed til en naturlig del af vores hverdag.”

Det er vigtigt med ildsjæle

Motivationen er vigtig, når en virksomhed skal indføre nye arbejdsrutiner, understreger direktøren på Sølyst.

”Man skal nok finde en ildsjæl i firmaet, og så bakke personen 100 procent op. For det duer ikke, at trække det ned over hovedet på nogen, siger han.

Han er selv ildsjælen, når det kommer til grøn omstilling på Sølyst, og han har fået opbakning af både bestyrelse, medarbejdere og gæster.

Henrik Nielsen indrømmer, at han har brugt mange timer på at udvikle virksomheden i en bæredygtig retning, men det har været det hele værd.

”Det er vigtigt at tage det i det tempo, som passer til virksomheden, for vi er slet ikke færdige endnu. Vi kæmper for at gå i den rigtige retning. Vi prøver hele tiden at blive bedre til det”, siger han.

Picture description

Om projektet:

Bæredygtig Bundlinje 2.0 er et projekt, der bygger bro mellem erhvervspolitik og klimapolitik og sætter fokus på grøn omstilling hos 80 små og mellemstore virksomheder i Region Hovedstaden. Virksomhederne får rådgivning og hjælp til at udvikle en grøn forretningsmodel. Projektet er støttet af Region Hovedstaden og Den Europæiske Fond for Regionaludvikling. Gentofte Kommune deltager sammen med en række andre kommuner i projektet, som drives af Gate 21. Læs mere om Bæredygtig Bundlinje 2.0 her

Gate 21 er et partnerskab mellem regioner, kommuner, virksomheder og vidensinstitutioner, der arbejder for det fælles mål at udvikle og udbrede energi- og ressourceeffektive løsninger, der fremmer grøn omstilling.